O Grebaštici

Kulturne
znamenitosti

RIMSKA VREMENA

Tragovima Rimljana

Naseljeno od davnih vremena, mjesto Grebaštica izrazito je bogato brojnim ostacima rimskih vremena. O tom periodu grebaške povijesti svjedoče ostaci građevina, te kameni pokrivač rimskog sarkofaga pronađen na mjesnom groblju pored crkve Sv. Petra i Marije.
Također, u blizini poluotoka Oštrica pronađeni su i ostaci kapelice Sv. Duha iz 17. stoljeća, koja je služila kao oltar (žrtvenik) gdje se žrtvovala stoka Bogu svake godine u lipnju.

Najvažniji spomenici

Spomenici pod zaštitom Ministarstva kulture Republike Hrvatske

Najvažniji spomenici kulture grebaškog područja su svakako srednjovjekovni obrambeni zid smješten na poluotoku Oštrica i župna crkva Svete Marije i Svetog Petra. Oba spomenika kulture danas uživaju zaštitu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

sklonište od turskih napada

Srednjovjekovni obrambeni bedem

Obrambeni bedem ili popularno zvan “Kineski zid” na poluotoku Oštrica sagrađen je 1497. godine. Gradnju bedema sagrađenog protiv učestalih turskih navala financijski je potpomogao mletački dužd August Barbarigo. Zidine se prostiru s jedne strane poluotoka Oštrica na drugu, te su 6 – 9 m visoke i 60 – 80 cm široke.

Prvotno su se zidine koristile kao sklonište od turskih napada, poslije su korištene kao karantena za oboljele od kuge. Tijekom 17. stoljeća se turska opasnost smanjuje, te obrambeni zid kao jedna od dvije obrambene mletačke fortifikacije gubi na važnosti.

Poslije su stanovnici Grebaštice koristili zidine kao sklonište od gusarskih napada britanskih brodova, a svoju funkciju je čitava fortifikacija izgubila kroz prvu polovinu 19. stoljeća. Danas se obrambeni bedem smatra simbolom mjesta Grebaštica, a poluotok Oštrica je, osim po fortifikaciji, također poznat i po muflonima, koji tamo borave.

Kulturne Znamenitosti

sakralni objekt

Župna crkva

Župna crkva Svete Marije i Svetog Petra dvojni je sakralni objekt funkcionalno povezan. Crkva Sv. Marije je sjeverni, a crkva Sv. Petra južni objekt. Obje crkve su građene od kamena.

Crkva Sv. Petra je izgrađena u 15. stoljeću, a sagradio ju je jedan od prvih graditelja šibenske katedrale Sv. Jakova, Antonio Busato. U 17. stoljeću je uz crkvu Sv. Petra sagrađena crkvica Sv. Marije na mjestu prijašnje crkvice sagađene u 15. stoljeću, a koju su vjerojatno spalili Turci.

Skip to content